Cea mai bună rețetă de fasole cu ciolan pentru 1 Decembrie și nu numai
În ultimii ani fasolea a devenit nelipsotă de pe mesele românilor în zi de mare sărbătoare. Că e cu ciolan afumat, cu cârnați sau chiar simplă (pentru cei care țin post), această mâncare se prepară cu drag pentru fiecare 1 Decembrie!
Ingrediente Fasole cu ciolan afumat pentru 1 Decembrie
1 kilogram de fasole uscată (înmuiată peste noapte); 1 ciolan; 2 linguri de ulei; 3 foi de dafin; 1 ceapă albă mare; 2 morcovi; 1 lingură boia de ardei; 1 linguriţă rasă de oregano; 1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate; 1 linguriţă de chimen; 3 linguri de pastă de tomate; 1 lingură de miere; sare şi piper.
Mod de preparare fasole cu ciolan afumat de 1 Decembrie
1. Fierbe ciolanul la foc mic. După ce carnea a fiert, scoate-o din zeama în care a fiert şi las-o să se răcească. Păstrează zeama în care a fiert carnea.
2. În paralel, fierbe fasolea boabe în apă fără sare, până când este fiartă pe jumătate (sau folosește fasole gata fiartă, din conservă).
3. Toacă ceapa şi taie morcovul rondele, apoi rumenește totul în ulei. Adaugă boiaua de ardei şi las-o să se rumenească puţin.
4. Adaugă carnea de pe os, tăiată în bucăţi potrivit de mari, fasolea (fără apa în care a fiert) şi acoperă totul cu zeama în care a fiert carnea. Adaugă pasta de tomate, lingura de miere, foile de dafin, coriandrul măcinat şi chimenul şi lasă să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte. Asezonează cu sare şi piper după gust.
Servește cu murături.