Hot News

Dieta fără gluten: cui îi este recomandată și ce beneficii are

On vineri, august 26th, 2022

Glutenul este în primul rând o proteină care se găsește în cereale (grâu, orz, ovăz și secară). Dar putem întâlni glutenul și folosit ca potențiator de aromă, supliment proteic sau agent de îngroșare în majoritatea alimentelor procesate. De asemenea, glutenul se poate afla în medicamente, în pasta de dinți sau în suplimente alimentare. Așadar, multe alimente obișnuite din dieta noastră, cum ar fi covrigii, pizza, cerealele, pastele, pâinea și sosurile conțin gluten.

Intoleranța la gluten este caracterizată de o inflamație cronică la nivelul peretelui intestinului subțire, care împiedică absorbția corespunzătoare a nutrienților din alimente. Circa 1% din populația globului a fost diagnosticată cu această afecțiune, însă frecvența este mult mai mare fiindcă există mulți pacienți asimptomatici, nediagnosticați.

dieta fara gluten

Maria Martac – biolog, tehnician nutriționist și health coach explică pentru cine este recomandată dieta fără gluten și sub ce formă se urmează aceasta:

Simptomele intoleranței la gluten:

  • Grăsime în scaun, din cauza digestiei incomplete
  • Probleme gastro-intestinale (balonare, durere, gaze, constipație, diaree)
  • Dureri de cap
  • Iritabilitate și schimbări bruște de comportament
  • Infertilitate, ciclu menstrual neregulat și chiar avort spontan
  • Crampe, furnicături și amorțeală
  • Creștere prea lentă la sugari și copii mici
  • Afectarea gingiilor și a dinților
  • Oboseală, gândire încețoșată sau senzație de oboseală după o masă care conține gluten
  • Fibromialgie sau oboseală cronică
  • Inflamație, umflare sau durere la nivelul articulațiilor.

Dacă suferiți de mai mult de două dintre aceste simptome, sunt șanse mari să aveți nevoie să urmați o dietă fără gluten, la recomandarea medicului.

Când luăm în considerare un plan de dietă fără gluten

Oricine suspectează că suferă de intoleranță la gluten trebuie să consulte medicul specialist pentru investigați. După diagnostic, urmând să elimine din dietă alimentele cu gluten timp de două-patru săptămâni pentru a observa cum reacționează organismul.

Apoi, se pot reintroduce pe rând în hrana zilnică alimente cu gluten, păstrând un Jurnal Alimentarpentru a nota ce simptome reapar. Dacă reapare oricare dintre simptomele inițiale, atunci se poate trage concluzia că glutenul este cauza lor, iar dieta fără gluten este singurul tratament eficient.

De asemenea, persoanele care suferă de boli precum: boala celiacă, colita ulceroasă, dermatita atopică, fibroza chistică sau afecțiuni din spectrul autist ar trebuie să urmeze o dietă fără gluten.

Ce soluții avem în caz de intoleranță la gluten

–     Consumați mâncare integrală, neprocesată.

–     Asigurați-vă că mâncați fructe și legume variat colorate, astfel încât corpul dumneavoastră să primească nutrienții de care are nevoie.

–     Înlocuiți cerealele cu gluten cu altele la fel de gustoase și hrănitoare: mei, orez, porumb, hriscă, amarant sau quinoa, chia, năut, mazăre etc.

–     Înlocuiți pe rând alimentele procesate. De exemplu: în loc de sos (dressing) pentru salată, adăugați doar sare, ulei de măsline și suc de lămâie.

–     Planificați cu atenție mesele din călătorii. Pregătiți o gentuță cu fructe și legume tăiate sau un mix de nuci pentru o gustare hrănitoare.

Cel mai important lucru este ca schimbarea stilului de viață obișnuit într-unul cu dietă fără gluten să se facă sistematic, după un plan, deoarece este nevoie de multă documentare și planificare,cât și de voință și angajament pentru a reuși.

sursa: adevarul.ro

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sex la telefon? Esti singur, nu ai o partenera, vrei sa gasesti o linie fierbinte unde fetele asteapta apelul tau ca sa puteti face sex la telefon? Apeleaza 0906 760 519 (tarif 1,1 euro/minut + TVA, serviciu destinat celor peste 18 ani) si o sa ai parte de cele mai tari senzatii la cel mai mic pret!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spune ceva

  1. […] A ajuns rapid la un specialist după ce a descoperit că anumite alimente îi fac mai mult rău decât bine. Lora a aflat în acest mod că are intoleranță la gluten. […]

Spune ceva

Leave a comment

Steagul Rosu utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta. Te informăm că ne-am actualizat politicile cu cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Politica de confidentialitate and Politica de colectare cookies

ziare