Rețetă cu pește pentru zilele din post cu dezlegare: somon cu ratatouille
În postul Paștelui nu sunt la fel de multe zile cu dezlegare la pește, așa cum se întâmplă în postul Crăciunului. Însă, în zilele de mare sărbătoare, așa cum este 25 martie – Buna Vestire sau sărbătoarea Floriilor, se dă dezlegare pentru mâncărurile de post cu pește și untdelemn.
Somon cu ratatouille, o rețetă perfectă pentru o zi de mare sărbătoare

Ingrediente și mod de preparare pentru ratatouille:
- 3 dovlecei
- 3-4 roşii
- cimbru
- 2 ardei graşi, de culori diferite
- 4-5 căţei usturoi
- frunze busuioc
- 2 linguri ulei de măsline
- sare, piper
Le aşezi într-o tavă, pe verticală, alternând o felie de dovlecel, una de ardei şi una de roşie, până le termini. Adaugi căţeii de usturoi feliaţi, presari cimbru, frunze de busuioc tocate, sare şi piper, după gust. Stropeşti cu ulei şi dai la cuptor 35-40 de minute, până când legumele sunt rumenite frumos.

Somon la cuptor (opțional, pentru cei care nu țin post, se poate servi și cu sos de pesto)
- 2 fileuri somon (400 g)
- sare
- Pentru pesto:
- 5-6 rămurele busuioc
- 20 ml ulei de măsline
- 30 g caju crud sau nuci
- 1 linguriţă suc de lămâie
- sare
- piper
- lămâie, pentru servit
Speli fileurile de somon şi le tamponezi cu prosoape de hârtie. Presari sare, după gust, le pui într-o tavă şi le dai la cuptor, la foc mediu, 20-25 de minute.
Pentru pesto, cureţi şi speli busuiocul, îl pui în blender împreună cu restul ingredientelor. Asezonezi cu sare şi piper, după gust şi mixezi până ce obţii o pastă fină. Ungi bucăţile de somon cu pesto şi serveşti peştele cu felii de lămâie şi cu o garnitură de legume la grătar sau la abur.