Nu ai drojdie? Fă-ți maia în casă, pentru o pâine crocantă și sănătoasă

Pâinea cu maia, așa cum obișnuiau să facă bunicii noștri, este delicioasă și mai ușor de digerat. Dacă nu ai folosit niciodată maia sau nu știi cum o poți obține, află în rândurile următoare.

Maiaua nu este decât apă și făină, în cantități egale, lăsate la fermentat, într-un recipient curat, la temperatura camerei. Iată procedeul, pe larg:

  • Pune într-un borcan 100 de grame de făină şi 100 de mililitri de apă plată şi amestecă.
  • Acoperă borcanul cu o folie şi lasă compoziţia să fermenteze, la temperatura camerei, aproximativ 2 zile (după o zi deja poţi observa nişte bule la suprafaţă, e un semn că treburile merg bine).
  • După cele 2 zile, aruncă jumătate din compoziţie şi completează cu 50 de mililitri de apă plată şi încă 50 de grame de făină, apoi amestecă din nou.
  • Acoperă din nou borcanul şi lasă din nou la fermentat pentru o zi, la temperatura camerei.
  • În următoarele 4 zile, repetă procesul: aruncă jumătate din compoziţie, completează cu 50 de mililitri de apă şi 50 de grame de făină.
  • În ultima zi, respectiv a 7-a, compoziţia ar trebui să îşi dubleze volumul.

Reţetă de pâine cu maia

Pentru o pâine zdravănă, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 50 de grame de maia
  • 350 de grame de apă călduţă
  • 500 de grame de făină albă tip 650
  • O linguriţă cu sare

Mod de preparare:

  1.  Se amestecă într-un castron încăpător apa şi maiaua cu o furculiţă, apoi se adaugă făina şi sarea, se amestecă din nou (cu furculiţa sau cu mâna) până la omogenizarea compoziţiei.
  2.  Se acoperă castronul cu folie alimentară şi se lasă la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute.
  3.  După expirarea timpului, aluatul se frământă bine în castron timp de câteva minute, prin tehnica întinderii şi împăturirii, apoi se acoperă din nou castronul şi se lasă aluatul „la odihnit” încă 30 de minute. Ulterior, se repetă procesul de frământare, prin aceeaşi tehnică, se acoperă din nou castronul şi se lasă la temperatura camerei (aproximativ 25 de grade) timp de 5-6 ore.
  4.  După expirarea timpului, aluatul trebuie să fie frumos crescut, dar nu exagerat.
  5.  Aluatul se răstoarnă pe blatul de lucru dat cu făină şi se modelează într-o formă rotundă. Ulterior se acoperă cu un prosop curat şi se lasă la odihnit încă 15 minute.
  6.  După expirarea timpului, se dă aluatului forma rotundă finală şi se pune într-un recipient rotund, dat în prealabil cu făină, unde va sta la frigider, acoperit, timp de aproximativ 10 ore, la o temperatură dă 5 grade Celsius.
  7.  După expirarea timpului, aluatul se scoate din frigider şi se mai lasă la dospit, acoperit cu un prosop, la temperatura camerei, încă 2-3 ore.
  8.  Înainte cu 45 de minute de a băga pâinea la cuptor, acesta se porneşte şi se setează la o temperatură de maximum 250 de grade Celsius.
  9.  După ce aluatul este dospit şi cuptorul preîncălzit, se pune aluatul pe o foaie de copt şi se aşază într-un vas rotund de yenna. Se crestează puţin aluatul, se pune capacul şi apoi se introduce la cuptor, unde se va coace timp de aproximativ 20 de minute.
  10.  După cele 20 de minute, se îndepărtează capacul şi se reduce temperatura cuptorului la 220 de grade Celsius şi se lasă pâinea la copt încă 30 de minute.
  11.  La final, pâinea coaptă se scoate din vas şi se lasă la răcit pe un grătar metalic.

Pâine se taie felii abia după ce se răceşte complet.

sursa: csid.ro

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sex la telefon? Esti singur, nu ai o partenera, vrei sa gasesti o linie fierbinte unde fetele asteapta apelul tau ca sa puteti face sex la telefon? Apeleaza 0906 760 575 (tarif 1,1 euro/minut + TVA, serviciu destinat celor peste 18 ani) si o sa ai parte de cele mai tari senzatii la cel mai mic pret!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *