Gutuile, fructele versatile ale toamnei

Gutuile sunt printre cele mai aștepate fructe ale toamnei, pline de vitamine și nutrienți atât de necesari coprului uman. Sunt versatile și pot fi consumate atât crude, cât și gătite.

Încă din Antichitate gutuile erau folosite atât pentru aromarea mâncărurilor, cât şi pentru parfumarea încăperilor, obicei păstrat şi în satele noastre, ţărăncile aşezându-le la geam pentru a înmiresma aerul din casă. Gutuile se coc târziu, toamna, şi se disting de alte fructe prin gustul neobişnuit dulce-astringent, cu un parfum aparte. Fructele sunt în plină maturitate atunci când coaja este acoperită cu un strat subţire de puf. Când le cumpăraţi, alegeţi fructele cu coaja fermă, colorată galben viu, care nu au pete şi degajă un parfum agreabil. Le puteţi păstra timp de mai multe săptămâni în fructieră, nealterându-se foarte uşor.

salată de gutui cu brânză cu mucegai și dovleac

Se recomandă consumarea gutuilor cu tot cu coajă, iar atunci când se fierb, să fie tăiate în bucăţi mari, pentru a nu se sfărâma. Datorită gustului acrişor, gutuile nu lipsesc din preparatele tip desert, cum ar fi compoturile, jeleurile, siropurile, dulceţurile, pelteaua, prăjiturile sau tartele. Gustul lor îmbunătăţeşte sosurile pe bază de vin roşu; sunt bune ca umplutură pentru pui şi se servesc sărate, dacă vrem să pregătim o masă în stil oriental.

Dacă le coci la cuptor, pune un pic de miere peste felii înainte de a le servi. Vor fi mai aromate.

Din gutui se poate prepara un sos delicios, care se serveşte cu ficat prăjit, rasol de pasăre, vacă, viţel, cu limbă fiartă, şniţele de viţel (escalop) sau de porc, cu friptură înăbuşită, toate asociate cu piure de cartofi. Sunt popoare, precum spaniolii, care servesc marmelada de gutui alături de brânzeturi. Când faci dulceaţă sau compot de gutui, păstrează cojile. Spală-le, usucă-le şi pune-le în pungi mici de pânză. Atârnate în dulap, răspândesc o aromă plăcută.

Este un fruct foarte generos, care poate fi fiert, copt sau uscat. Din gutuie poţi face, marmeladă, dulceaţă, prăjituri şi tarte, dar şi mâncăruri simple sau cu carne.

Rețetă tocană de gutui

Ingrediente:

  • 3 gutui de mărime potrivită
  •  250 ml ulei
  • 50 ml vin alb
  • 2 linguri zahăr
  • 1 lingură făină
  • sare

Gutuile se curăţă de coajă, se scot seminţele şi se taie felii de grosimea unui deget. Feliile se pun la înmuiat într-un vas în care s-au turnat uleiul şi vinul. Se pun la fiert la foc potrivit, se adaugă sare, iar apoi făina amestecată cu puţină apă caldă. Se lasă să fiarbă în continuare. Separat, se prepară un sos de zahăr ars cu puţină făină. Se adaugă la gutui şi se mai lasă să fiarbă câteva minute. Se serveşte caldă. Separat se pregătește o garnitură simplă de Orez basmati, dar și o friptură de pui, ambele aromte cu rozmarin cu care se servește mâncarea de gutui. (sursa: a1.ro).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sex la telefon? Esti singur, nu ai o partenera, vrei sa gasesti o linie fierbinte unde fetele asteapta apelul tau ca sa puteti face sex la telefon? Apeleaza 0906 760 575 (tarif 1,1 euro/minut + TVA, serviciu destinat celor peste 18 ani) si o sa ai parte de cele mai tari senzatii la cel mai mic pret!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *