Catalonia, la un pas sa isi piarada autonomia

Criza din Catalonia se adâncește pe zi ce trece tot mai mult. Guvernul central a anunțat că va face primele demersuri pentru ridicarea autonomiei regiunii, după ce liderul catalan Carles Puigdemont a refuzat să renunțe la demersurile privind independența. De partea cealaltă, Barcelona a anunțat că își va declara independența, dacă Madridul “își continuă represiunea”

Mariano Rajoy și miniștrii săi se vor reuni sâmbătă pentru a discuta despre pașii pe care Madridul îi va urma privind ridicarea autonomiei regiunii catalane. Decizia a fost anunțată după mai bine de două săptămâni de criză provocată de referendumul din Catalonia – o criză care pare departe de final.

Catalonia

Anunțul a venit din partea guvernului lui Mariano Rajoy, după ce liderul catalan Carles  Puigdemont a irosit și al doilea ultimatum. Mai precis, Carles Puigdemont avea termen până la ora locală 10.00 să renunțe la planul privind independența, însă acesta nu a făcut acest lucru. El a cerut încă o dată negocieri și a afirmat că ar putea să declare independența, în cazul în care guvernul central suspendă autonomia.

“Dacă guvernul statului persistă să împiedice dialogul și își continuă represiunea, parlamentul Cataloniei va putea proceda — dacă va considera oportun — la votarea unei declarații oficiale de independență pe care nu a votat-o în 10 octombrie”, a scris el într-o scrisoare adresată liderilor de la Madrid.

În acest context, guvernul de la Madrid “se va reuni sâmbătă într-o ședință extraordinară pentru a aproba măsuri ce vor fi remise Senatului vizând apărarea interesului general al spaniolilor, inclusiv al cetățenilor din Catalonia, și reinstalarea ordinii constituționale” în această regiune.

Ce prevede Articolul 155 din Constituție

Încă de la organizarea referendumului pentru independență, varianta privind invocarea articolului 155 din Constituția Spaniei era prezentată drept o ultimă măsură la care poate recurge Mariano Rajoy. Inițial, se spunea că nu se va ajunge aici, însă se pare că această măsură va fi aplicată, după ce criza s-a adâncit pe zi ce trece tot mai mult.

Acest articol din Constituția spaniolă care datează din 1978 oferă puteri depline guvernului spaniol asupra unei comunităţi autonome, cum ar fi Catalonia.

Articolul 155 autorizează executivul naţional să “ia măsurile necesare pentru respectarea acestor obligaţii sau pentru protejarea interesului general”. Pentru aceasta, guvernul “va putea să dea ordine tuturor autorităţilor comunităţilor autonome”.

Acest articol poate fi folosit “dacă o comunitate autonomă nu îndeplineşte obligaţiile impuse de Constituţie sau alte legi sau dacă acţionează în aşa fel încât să submineze grav interesul general al Spaniei”, potrivit textului.

Cu alte cuvinte, articolul 155 din Constituția Spaniei permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, să interzică liderilor separatiști să continue să acționeze și să preia controlul asupra instituțiilor locale, inclusiv a poliției.

Acest articol ar putea fi folosit de Madrid tocmai pentru a-i dezarma pe liderii separatiști, dar și pentru a recâștiga controlul asupra situației.

Cum este aplicat  articolul 155 in Catalonia

Pentru activarea acestui articol, guvernul trebuie să se adreseze mai întâi președintelui comunității autonome. În acest caz, adresările către Carles Puigdemont s-au încheiat fără nicio soluție. Prin urmare, a doua variantă este ca articolul să fie activat cu aprobarea majorității absolute a Senatului.

Acest lucru nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru Mariano Rajoy, în contextul în care partidul său, Partidul Popular, deține 148 din cele 266 de locuri ale Camerei superioare a Parlamentului Spaniei. În plus, liderul Partidului Socialist a afirmat că “va susține răspunsul statului”.

Articolul 155 nu a mai fost invocat până acum

Articol 155 nu a mai fost folosit niciodată de la elaborarea Constituţiei spaniole în 1978, astfel că efectele sale nu prea au termen de comparație. În plus, există multe semne de întrebare. Acest scenariu ar putea să accentueze criza politic, dar și să arunce regiunea în mai mult haos.

În plus, pentru a pune în aplicare legea, este necesar să existe și mijloacele, iar forțele de poliţie şi Garda Civilă nu sunt deloc numeroase în Catalonia.

Procesul nu va fi unul de scurtă durată, ci din controlă. Potrivit presei spaniole, Carles Puigdemont ar putea rămâne la putere și după invocare articolului1 55, însă responsabilitățile sale ar fi preluate de Madrid. Într-un final procesul se va încheia cu alegeri anticipate regionale, însă constituția spaniolă nu impune niciun termen limită.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sex la telefon? Esti singur, nu ai o partenera, vrei sa gasesti o linie fierbinte unde fetele asteapta apelul tau ca sa puteti face sex la telefon? Apeleaza 0906 760 575 (tarif 1,1 euro/minut + TVA, serviciu destinat celor peste 18 ani) si o sa ai parte de cele mai tari senzatii la cel mai mic pret!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *