Israelienii se aduna in timpul liber sa urmareasca bombardamentele din Gaza

Conflictele mediatizate in ultimul timp dureaza de ani de zile intre Gaza si Israel. Astfel locuitorii din orasele de la granita sunt obisuiti cu starea de razboi din zona si chiar se aduna in fiecare seara sa vada spectacolul. Fiecare se inarmeaza cu ce poate: scaun, hamac, canapea, bere, chipsuri, etc.

Israelis watch bombings of Gaza from Sderot hillside

Faptul că israelienii din oraşul de graniţă Sderot, lovit adesea de rachetele lansate din Gaza, şi-au făcut o formă de divertisment din observarea de la distanţă a bombardamentelor, în timpul cărora aplaudă sau scandează, nu face decât să completeze o tendinţă în ascensiune: turismul în zone de război. Din ce în ce mai mulţi oameni aleg să călătorească în zone de război sau în locuri cu semnificaţie politică arzătoare pentru societatea contemporană, astfel încât au fost înfiinţate deja agenţii turistice specializate. Afganistan, Pakistan, Irak, Beirut, Congo sau Mexic sunt destinaţii din ce în ce mai tentante pentru cei care fie vor să vadă urmele războiului, fie vor să fie martori în direct la violenţele armate. Valoarea aşa-numitului turism al războiului a ajuns, potrivit unui articol foarte interesant din The Atlantic, la 263 de milioane de dolari.

Pe fondul acestei curiozităţi din ce în ce mai crescute, alimentate totodată de cinism, din ce în ce mai mulţi israelieni din oraşele de graniţă îşi omoară timpul privind şi comentând bombardarea palestinienilor. “Venim aici să ne uităm la bombardamente,” spune pentru The Guardian o tânără israeliană de 19 ani, care, împreună cu iubitul ei, soldat, obişnuieşte să privească atacurile armate şi să aclame intervenţiile israelienilor. La fel, bărbaţii se întâlnesc după apusul soarelui, înlocuind statul la televizor cu spectacolul sângeros la care pot asistalive.

E deja un obicei cu tradiţie, consolidat de-a lungul anilor de asalturi israeliene şi rachete lansate de Hamas. În 2009, în timpul unei operaţiuni militare israeliene împotriva palestinienilor din Gaza, regizoarea Macabit Abramson a mers să filmeze la graniţa cu Gaza, unde a realizat interviuri cu mai mulţi “spectatori” ai războiului. “Am venit să vedem cum îi bombardăm pe arabi,” spunea un evreu ortodox, sau “E suprarealist… toată suferinţa şi toată viaţa se desfăşoară în acelaşi timp,” sunt de părere imigranţii veniţi să asiste cu ochii lor la bombardament.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sex la telefon? Esti singur, nu ai o partenera, vrei sa gasesti o linie fierbinte unde fetele asteapta apelul tau ca sa puteti face sex la telefon? Apeleaza 0906 760 575 (tarif 1,1 euro/minut + TVA, serviciu destinat celor peste 18 ani) si o sa ai parte de cele mai tari senzatii la cel mai mic pret!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *