Regele Mihai implineste astazi 94 de ani. Este unicul rege in viata care a domnit in timpul celui de-al doilea razboi mondial

Contrar convingerilor că ar fi cel mai longeviv monarh, Mihai I al României, care împlineşte azi 94 de ani, «a fost luat» cu aproape un an de Marele Duce de Luxemburg.

regele-mihai-i-invita-romanii-la-evenimentul-porti-deschise-pe-19-noiembrie-la-palatul-elisabeta-282599

Contrar convingerilor că ar fi cel mai longeviv monarh, Mihai I al României, care împlineşte azi 94 de ani, «a fost luat» cu aproape un an de Marele Duce de Luxemburg

Azi e mare sărbătoare în familia regală a României: Mihai I împlineşte 94 de ani. Mulţi trăiesc cu convingerea că ultimul rege al ţării noastre ar fi cel mai longeviv monarh, însă lucrurile stau un pic altfel… Iată care sunt cei mai bătrâni domnitori din lume.

1. Jean e veteran

Jean, Mare Duce de Luxemburg, împlineşte la începutul anului viitor 95 de ani. El este cel mai longeviv monarh din toate timpurile, chiar dacă a stat pe tron numai 36 de ani. S-a născut pe 5 ianuarie 1921, la castelul Berg, şi a domnit în Luxemburg din 1964 până în 2000. Sub el, Luxemburgul s-a dezvoltat ca stat modern: a fost înfiinţată prima bancă internaţională, apoi a luat naştere Comunitatea Europeană şi o mare parte a oraşului a fost oferită pentru construirea instituţiilor UE. S-a căsătorit în 1953, în urma unui aranjament matrimonial, cu prinţesa Josephine-Charlotte a Belgiei. Cei doi au construit un mariaj puternic, ce a durat peste jumătate de secol (ea a murit în 2005), chiar dacă la început nici unul nu a dorit această căsătorie. Au avut împreună cinci copii, fiul cel mare, Henri, urcând pe tron în 2000, după abdicarea tatălui său.

2. Mihai vine tare din urmă

Mihai I al României împlineşte azi 94 de ani şi este printre cei mai vârstnici monarhi ai lumii. A urcat pe tron prima oară la mai puţin de şase ani, pe 27 iulie 1927, după moartea bunicului său, regele Ferdinand, şi a fost detronat trei ani mai târziu chiar de tatăl său. A revenit la cârma ţării în 1940, după abdicarea lui Carol al II-lea, dar în 1947 a fost forţat să abdice de guvernul condus de Petru Groza. Chiar dacă a domnit doar 11 ani, Mihai I este simbolul viu al unei istorii de aproape 100 de ani – este singurul monarh în viaţă care a domnit în perioada celui de-al Doilea Război Mondial! În plus, are legături de rudenie cu toate casele regale din Europa.

3. Verişoara ia «medalia de bronz»

Următoarea pe lista celor mai longevivi monarhi este regina Elisabeta a II-a a Angliei, verişoară de gradul trei cu regele Mihai. În vârstă de 89 de ani, Elisabeta a II-a are şi cea mai lungă domnie din Europa: 63 de ani. S-a născut pe 21 aprilie 1926 şi a fost încoronată în 1952. La nunta ei cu prinţul Philip, în 1947, regele Mihai s-a aflat printre invitaţi; la fel şi în 1981, la nunta fiului ei, prinţul Charles, cu Diana, dar şi în 2011, la nunta dintre nepotul ei, prinţul William, cu ducesa Kate Middleton.

4. Abdul Halim al Malaeziei

Un alt veteran încoronat este Abdul Halim Mu’adzam Shah, pe scurt regele Abdul Halim, conducător suprem al Malaeziei şi sultan al Kedahului (stat malaezian cu două milioane de locuitori). Împlineşte 88 de ani pe 28 noiembrie 2015 şi a adunat până acum 56 de ani de domnie. În 2011 a fost încoronat conducător suprem al Malaeziei, devenind cea mai în vârstă persoană încoronată.

5. Bhumibol Adulyadej al Thailandei

Regele Bhumibol Adulyadej al Thailandei este mai… tânăr cu o săptămână decât regele Abdul Halim. Pe 5 decembrie împlineşte 88 de ani şi este suveranul cu cea mai lungă domnie aflat încă în funcţie. Bhumibol s-a născut în Statele Unite, a studiat în Elveţia şi a urcat pe tron după moartea fratelui său, regele Ananda Mahidol, la 9 iunie 1946. A domnit, până acum, 69 de ani. Este considerat a fi cel mai bogat monarh din lume, cu o avere estimată la 30 de miliarde de dolari.

6. Emirul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah al Kuweitului

Emirul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah al Kuweitului, încoronat în 2006, la 77 de ani, a împlinit pe 16 iunie 86 de ani. Înainte de a deveni emir al Kuweitului, a fost ministru de externe al ţării arabe timp de 40 de ani (între 1963 şi 2003). A luat măsuri pentru dezvoltarea turismului şi este avocat pentru drepturile femeilor în Orientul Mijlociu. A rămas văduv în august 1990, soţia lui, Fituh, murind înainte de invazia irakiană. Cuplul a avut patru copii, trei băieţi şi o fată. Unul dintre fii, Ahmed, a murit într un accident de automobil, iar fata, Salwa, a pierdut lupta cu cancerul la sân în iulie 2002 – în amintirea ei, emirul şi-a numit palatul Dar Salwa, “Casa Salwei”.

7. Sultanul Ahmad Shah al Pahangului

Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Riayatuddin Al-Mu’adzam Shah – pe scurt, sultanul Ahmad Shah al Pahangului – a împlinit 85 de ani pe 24 octombrie şi are deja 41 de ani de domnie. Este al cincilea sultan al Pahangului şi a deţinut şi funcţia de conducător suprem al Malaeziei între 1979 şi 1984. Sultanul Ahmad Shah a condus ţara cu o mână de fier şi i-a forţat adesea pe miniştrii care nu erau de acord cu deciziile lui să demisioneze. Este pasionat de fotbal, golf, polo şi echitaţie. Pahang este al treilea mare stat din Malaezia, are o suprafaţă de aproximativ 36.000 kilometri pătraţi şi o populaţie de circa 1,5 milioane locuitori.

8. Emirul din Ajman

Şeicul Humaid bin Rashid Al Nuaimi, emir al Ajmanului, este, la 84 de ani, suveranul celui mai mic stat dintre cele şapte ale Emiratelor Arabe Unite. S-a născut în 1931 şi a fost educat în Dubai între anii 1940 şi 1950, iar mai târziu a mers la Cairo pentru finalizarea studiilor. Ajman este un stat de doar 260 kilometri pătraţi şi aproximativ 250.000 de locuitori. Şeicul Humaid bin Rashid Al Nuaimi a urcat pe tron în septembrie 1981 şi, în cei 34 de ani de domnie, a transformat oraşul pescăresc într-un stat independent, modern şi prosper.

9. Împăratul Akihito al Japoniei

Akihito împlineşte 82 de ani pe 23 decembrie. Este cel de-al 125-lea împărat al Japoniei şi a adunat 26 de ani de domnie – a fost încoronat în ianuarie 1989. A studiat la Departamentul de Ştiinţe Politice de la Universitatea Gakushuin din Tokyo, deşi niciodată nu a primit o diplomă. Cu toate că era moştenitor al Tronului Crizantemelor din momentul naşterii, învestitura formală de prinţ moştenitor a avut loc la Palatul Imperial pe 10 noiembrie 1952. În aprilie 1959 s-a căsătorit cu Michiko Shoda, fata cea mare a unui om de afaceri japonez. Împăratul şi împărăteasa au împreună trei copii: Naruhito, prinţul moştenitor al Japoniei (n. 23 februarie 1960), Akishino (n. 30 noiembrie 1965) şi Sayako Kuroda (n. 18 aprilie 1969).

10. Beatrix a Olandei şi Juan Carlos I al Spaniei

Ultimul loc în Top 10 îl împart doi monarhi din Europa: fosta regină Beatrix a Olandei, în vârstă de 77 de ani, cu o domnie de 35 de ani (a abdicat în 2013 în favoarea fiului ei), şi fostul rege al Spaniei, Juan Carlos I, în vârstă de 77 de ani, care s-a aflat la putere din 1975 până în iunie anul trecut, când a abdicat în favoarea fiului său, Felipe, actualul rege.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sex la telefon? Esti singur, nu ai o partenera, vrei sa gasesti o linie fierbinte unde fetele asteapta apelul tau ca sa puteti face sex la telefon? Apeleaza 0906 760 575 (tarif 1,1 euro/minut + TVA, serviciu destinat celor peste 18 ani) si o sa ai parte de cele mai tari senzatii la cel mai mic pret!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *