In 20 de ani ciocolata va costa o mica avere

Veste amară pentru iubitorii de dulciuri: se pare că ciocolata va ajunge un produs de lux. O vom cumpăra cu gramul, dacă preţul la cacao continuă să crească la fel ca până acum.

10274076_639651042780954_62921040170589373_n

Peste 20 de ani, ciocolata va fi atât de rară şi de scumpă, încât o persoană cu venituri medii nu îşi va mai permite să o cumpere, avertizează experţii. Explicaţia? Vremea proastă a distrus o mare parte din plantaţiile din Africa.

Automat asta înseamnă o reducere importantă a cantităţii de cacao de pe piaţa globală, în condiţiile unei cereri tot mai mari venite (mai ales) din China şi din Occident.

Numai în luna septembrie, de exemplu, preţul boabelor de cacao a urcat cu 30% peste media lui 2013, ajungând la aproape 3.200 de dolari pe tonă.

Şi veştile amare nu se opresc aici: pretul pentru cacao creşte şi din cauza temerilor că virusul Ebola ar ajunge şi în Coasta de Fildeş şi Ghana, ţări unde este localizată aproape 60% din producţia mondială de cacao.

Va dispărea şi din automate

Mai mult, specialiştii afirmă că solurile din plantaţiile tradiţionale de cacao din Africa se degradează rapid. Altfel spus, producţia va scădea atât de mult în următorii 20 de ani, încât nu vom mai vedea nici un baton de ciocolată în automatele de gustări – decât, poate, dacă ele vor fi făcute din roşcove în loc de ciocolată.

Viciul dulce din coșul de cumpărături

  • 1,9 kg de ciocolată mănâncă fiecare român, în medie, pe an, adică nici două tablete pe lună
  • 35-40 mil. kg de ciocolată se vând anual în ţară, din care mai mult de jumătate vine din importuri.
  • 350 mil. euro este valoarea estimată a pieţei de ciocolată din România
  • 11 este locul pe care îl ocupă România în UE în ceea ce priveşte consumul de ciocolată
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sex la telefon? Esti singur, nu ai o partenera, vrei sa gasesti o linie fierbinte unde fetele asteapta apelul tau ca sa puteti face sex la telefon? Apeleaza 0906 760 575 (tarif 1,1 euro/minut + TVA, serviciu destinat celor peste 18 ani) si o sa ai parte de cele mai tari senzatii la cel mai mic pret!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *