ATENȚIE! Gaura în stratul de ozon va ajunge mâine deasupra României

O zonă întinsă a stratului de ozon s-a subţiat în regiunea Polului Nord, iar oamenii de ştiinţă avertizează că aceasta ar putea ajunge în Scandinavia şi Europa de Est, inclusiv in Romania, pe 30 şi 31 martie, informează euractiv.com.

Subţierea rapidă a stratului de ozon a fost detectată pentru prima dată de peste 30 de sonde situate în apropierea Polului Nord.

Cele mai recente previziuni ale Institutului pentru Cercetare Polară şi Marină, confruntate cu date ale Centrului European pentru Mediu, arată că subţierea stratului de ozon va afecta Scandinavia şi Europa de Est pe 30 şi 31 martie.

„Pierderea ozonului continuă, şi probabil gaura nu poate fi atenuată în următoarele 10-14 zile”, a declarat Markus Rex, cercetător la Institutul Alfred Wegener. „Este foarte posibil ca părţile subiţate ale stratului de ozon să se transforme într-o gaură de ozon”, a mai declarat specialistul.

„Gradul de pierdere a ozonului în zona Arctică este clar mai mare decât în toate iernile de până acum”, a mai declarat acesta.

Date legate de subţierea stratului de ozon sunt colectate în continuare, iar pe 4 aprilie mai mulţi oameni de ştiinţă plănuiesc să facă o declaraţie publică pe această temă, în cadrul unei conferinţe la Viena.

Expunerea la radiaţiile ultraviolete din zona cu stratul de ozon subţiat este mai puţin dăunătoare decât cea de la tropice, însă specialiştii ne sfătuiesc să fim atenţi.

„Oamenii trebue să fie vigilenţi, dar nu îngrijoraţi. Te poţi proteja prin informare, prin faptul că poţi purta o pălărie cu boruri largi şi prin folosirea unor creme cu protecţie UV. Este important să nu stăm prea multe ore în aer liber”, spune Gier Braathen, om de ştiinţă la Organizaţia Meteorologică Mondială.

Efectele radiatiilor ultraviolete

Continua crestere a nivelului de radiatii UV-B, datorata reducerii stratului de ozon, duce la imbatranirea accentuata a pielii, cancere cutanate, boli de ochi, scaderea eficientei sistemului imunitar si are multe alte efecte negative.

(mediafax)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Sex la telefon? Esti singur, nu ai o partenera, vrei sa gasesti o linie fierbinte unde fetele asteapta apelul tau ca sa puteti face sex la telefon? Apeleaza 0906 760 575 (tarif 1,1 euro/minut + TVA, serviciu destinat celor peste 18 ani) si o sa ai parte de cele mai tari senzatii la cel mai mic pret!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *